Insegnamento
MOLECULAR BASIS OF DISEASE, IMMUNOLOGY, AND TRANSMISSIBLE DISEASES
AVP5073618, A.A. 2016/17

Principali informazioni sull'insegnamento
Corso di studio Corso di laurea magistrale in
BIOTECNOLOGIE PER L'ALIMENTAZIONE
IF0362, ordinamento 2011/12, A.A. 2016/17
1140177
Curriculum BIOTECHNOLOGIES FOR FOOD SCIENCE [002LE]
Crediti formativi 6.0
Denominazione inglese MOLECULAR BASIS OF DISEASE, IMMUNOLOGY, AND TRANSMISSIBLE DISEASES
Sito della struttura didattica http://www.agrariamedicinaveterinaria.unipd.it
Dipartimento di riferimento Dipartimento di Biomedicina Comparata e Alimentazione (BCA)
Sito E-Learning https://elearning.unipd.it/scuolaamv/course/view.php?idnumber=2016-IF0362-002LE-2016-AVP5073618-N0
Obbligo di frequenza No
Lingua di erogazione INGLESE
Sede LEGNARO (PD)

Docenti
Responsabile CRISTINA MAMMUCARI MED/04
Altri docenti RUDI CASSINI VET/06

Dettaglio crediti formativi
Tipologia Ambito Disciplinare Settore Scientifico-Disciplinare Crediti
CARATTERIZZANTE Discipline biotecnologiche comuni MED/04 4.0
CARATTERIZZANTE Discipline veterinarie e riproduzione animale VET/06 2.0

Modalità di erogazione
Periodo di erogazione Primo semestre
Anno di corso I Anno
Modalità di erogazione frontale

Organizzazione della didattica
Tipo ore Crediti Ore di
Corso
Ore Studio
Individuale
Turni
ESERCITAZIONE 1.0 8 17.0 Nessun turno
LEZIONE 5.0 40 85.0 Nessun turno

Calendario
Inizio attività didattiche 01/10/2016
Fine attività didattiche 20/01/2017

Commissioni d'esame
Commissione Dal Al Membri
1 Commissione a.a. 2016/2017 01/12/2016 30/11/2017 MAMMUCARI CRISTINA (Presidente)
CASSINI RUDI (Membro Effettivo)
DRIGO MICHELE (Supplente)
MARTINI MARCO (Supplente)

Syllabus
Prerequisiti:
Conoscenze e abilita' da acquisire: The student will acquire basic knowledge on the mechanisms underlying cell adaptation, damage, and death. General principles of immunity, inflammation and nutrition-related diseases will also be presented.
In addition, the student will acquire knowledge on the advanced biomolecular tools available for disease control and diagnosis
Modalita' di esame: Oral and/or written examination
Criteri di valutazione: Knowledge and ability to present and synthesize course topics.
Contenuti: Mechanisms of cell adaptation, damage, and death. Acute and chronic inflammation. Natural and acquired immunity. Auto-immune diseases. Nutrition-related diseases.
Biotechnology applied to diagnosis and control of food-borne transmissible diseases. Molecular epidemiology and phylogenetic analysis applied to diseases surveillance and control. Genetic basis of disease, including variants within pathogens that influence infection, transmission, and prevention.
Ecological and molecular basis of the host-parasite relationships.
Attivita' di apprendimento previste e metodologie di insegnamento: Lectures, group work, individual work and presentations by students on specific subjects assigned by the teacher.
Eventuali indicazioni sui materiali di studio: The material used for the course will be made available to students through the Moodle platform of the School at
https://elearning.unipd.it/scuolaamv/login/index.php
Testi di riferimento: