Corsi di Laurea Corsi di Laurea Magistrale Corsi di Laurea Magistrale
a Ciclo Unico
Scuola di Agraria e Medicina Veterinaria
ITALIAN FOOD AND WINE - ALIMENTI E VINI D'ITALIA
Insegnamento
ANIMAL BIODIVERSITY AND FOOD
AVP5070062, A.A. 2015/16

Informazioni valide per gli studenti immatricolati nell'A.A. 2015/16

Principali informazioni sull'insegnamento
Corso di studio Corso di laurea magistrale in
ITALIAN FOOD AND WINE - ALIMENTI E VINI D'ITALIA
AV2190, ordinamento 2015/16, A.A. 2015/16
N0
porta questa
pagina con te
Crediti formativi 6.0
Tipo di valutazione Voto
Denominazione inglese ANIMAL BIODIVERSITY AND FOOD
Sito della struttura didattica http://www.agrariamedicinaveterinaria.unipd.it/
Dipartimento di riferimento Dipartimento Agronomia Animali Alimenti Risorse Naturali e Ambiente (DAFNAE)
Sito E-Learning https://elearning.unipd.it/scuolaamv/course/view.php?idnumber=2015-AV2190-000ZZ-2015-AVP5070062-N0
Obbligo di frequenza No
Lingua di erogazione INGLESE
Sede LEGNARO (PD)
Corso singolo È possibile iscriversi all'insegnamento come corso singolo
Corso a libera scelta È possibile utilizzare l'insegnamento come corso a libera scelta

Docenti
Responsabile ALESSIO CECCHINATO AGR/17

Dettaglio crediti formativi
Tipologia Ambito Disciplinare Settore Scientifico-Disciplinare Crediti
CARATTERIZZANTE Discipline della produzione e gestione. AGR/18 3.0
CARATTERIZZANTE Discipline della produzione e gestione. AGR/20 3.0

Organizzazione dell'insegnamento
Periodo di erogazione Primo semestre
Anno di corso I Anno
Modalità di erogazione frontale

Tipo ore Crediti Ore di
didattica
assistita
Ore Studio
Individuale
ESERCITAZIONE 1.0 8 17.0
LEZIONE 5.0 40 85.0

Calendario
Inizio attività didattiche 01/10/2015
Fine attività didattiche 28/01/2016
Visualizza il calendario delle lezioni Lezioni 2019/20 Ord.2015

Commissioni d'esame
Commissione Dal Al Membri
4  Commissione a.a. 2018/19 01/12/2018 30/11/2019 CECCHINATO ALESSIO (Presidente)
TAGLIAPIETRA FRANCO (Membro Effettivo)
BITTANTE GIOVANNI (Supplente)
SCHIAVON STEFANO (Supplente)
3  Commissione a.a. 2017/18 01/12/2017 30/11/2018 CECCHINATO ALESSIO (Presidente)
TAGLIAPIETRA FRANCO (Membro Effettivo)
BITTANTE GIOVANNI (Supplente)
SCHIAVON STEFANO (Supplente)
2 Commissione a.a. 2016/17 01/12/2016 30/11/2017 CECCHINATO ALESSIO (Presidente)
TAGLIAPIETRA FRANCO (Membro Effettivo)
BITTANTE GIOVANNI (Supplente)
SCHIAVON STEFANO (Supplente)
1 Commissione A.A. 2015/16 01/12/2015 30/11/2016 CECCHINATO ALESSIO (Presidente)
TAGLIAPIETRA FRANCO (Membro Effettivo)
BITTANTE GIOVANNI (Supplente)
SCHIAVON STEFANO (Supplente)

Syllabus
Prerequisiti: The class does not require any "bridging courses" and some basic knowledge on general aspects of livestock production systems will be given during the first credit of the course.
Conoscenze e abilita' da acquisire: The class is aimed to teach students information on the most important animal based Italian foods. Then information about 1 or 2 products will be used as case study to teach students how high quality products are the results of the interaction Genotype X Environment X Tradition. All the information will be used to explain the Italian food system.
Modalita' di esame: The final evaluation will be by means of oral exam and by means of the preparation and exposition of a group work.
Criteri di valutazione: The evaluation of the student will be based on the comprehension of the addressed topics and on the base of the concepts and methodologies learnt during the class. The ability of the student of using such aspects in an independent way will also be taken into account.
Contenuti: 1st credit: Introduction: aims of livestock production. Dairy and beef cattle production systems. Pig production. Standard meat and dairy products. Quality definition and quality parameters.
2nd credit: Interaction Genotype X Environment X Tradition in order to obtain a “high quality product”. Italian livestock biodiversity will also be descripted and analyzed.
3rd credit: Typical Italian meat products – Quality traits and their relations with the production systems.
4th credit: Typical Italian dairy products – Quality traits and their relations with the production systems
5th credit: Case study on an Italian Typical Product (to be defined). Tradition, production and valorization.
6th credit: Field trips connected with the case study treated during the course.
Attivita' di apprendimento previste e metodologie di insegnamento: The course will be done in classroom (5 CFU) with theoretical lectures and some “field trips” in private farms/companies (1CFU)
Eventuali indicazioni sui materiali di studio: All the documents and materials needed distributed and used during the course (PowerPoint presentations, papers etc.) will be made available on the Moodle Platform of the School of AMV.
Testi di riferimento: