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a Ciclo Unico
Scuola di Agraria e Medicina Veterinaria
BIOTECNOLOGIE PER L'ALIMENTAZIONE
Insegnamento
TRACEABILITY TOOLS FOR SPECIES AUTHENTICATION
AVP5073338, A.A. 2016/17

Informazioni valide per gli studenti immatricolati nell'A.A. 2016/17

Principali informazioni sull'insegnamento
Corso di studio Corso di laurea magistrale in
BIOTECNOLOGIE PER L'ALIMENTAZIONE
IF0362, ordinamento 2011/12, A.A. 2016/17
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Curriculum BIOTECNOLOGIE PER L'ALIMENTAZIONE [001LE]
Crediti formativi 8.0
Tipo di valutazione Voto
Denominazione inglese TRACEABILITY TOOLS FOR SPECIES AUTHENTICATION
Sito della struttura didattica http://www.agrariamedicinaveterinaria.unipd.it
Dipartimento di riferimento Dipartimento di Biomedicina Comparata e Alimentazione (BCA)
Sito E-Learning https://elearning.unipd.it/scuolaamv/course/view.php?idnumber=2016-IF0362-001LE-2016-AVP5073338-N0
Obbligo di frequenza No
Lingua di erogazione INGLESE
Sede LEGNARO (PD)
Corso singolo È possibile iscriversi all'insegnamento come corso singolo
Corso a libera scelta È possibile utilizzare l'insegnamento come corso a libera scelta

Docenti
Responsabile GIANNI BARCACCIA AGR/07
Altri docenti MARTINO CASSANDRO AGR/17
GIULIO GALLA

Mutuante
Codice Insegnamento Responsabile Corso di studio
AVP5073338 TRACEABILITY TOOLS FOR SPECIES AUTHENTICATION GIANNI BARCACCIA IF0362

Dettaglio crediti formativi
Tipologia Ambito Disciplinare Settore Scientifico-Disciplinare Crediti
CARATTERIZZANTE Medicina di laboratorio e diagnostica AGR/07 8.0

Organizzazione dell'insegnamento
Periodo di erogazione Secondo semestre
Anno di corso I Anno
Modalità di erogazione frontale

Tipo ore Crediti Ore di
didattica
assistita
Ore Studio
Individuale
ESERCITAZIONE 3.0 24 51.0
LABORATORIO 1.0 8 17.0
LEZIONE 4.0 32 68.0

Calendario
Inizio attività didattiche 27/02/2017
Fine attività didattiche 09/06/2017
Visualizza il calendario delle lezioni Lezioni 2019/20 Ord.2017

Commissioni d'esame
Commissione Dal Al Membri
4 Commissione a.a. 2018/19: dal 01/02/2019 01/02/2019 30/11/2019 PALUMBO FABIO (Presidente)
CASSANDRO MARTINO (Membro Effettivo)
BARCACCIA GIANNI (Supplente)
LUCCHIN MARGHERITA (Supplente)
3 Commissione a.a. 2017/18: dal 26/02/2018 fino a 21/12/2018 per permettere gli ultimi esami 26/02/2018 21/12/2018 GALLA GIULIO (Presidente)
CASSANDRO MARTINO (Membro Effettivo)
BARCACCIA GIANNI (Supplente)
2 Commissione a.a. 2017/18: fino al 23/02/2018 01/12/2017 23/02/2018 BARCACCIA GIANNI (Presidente)
CASSANDRO MARTINO (Membro Effettivo)
GALLA GIULIO (Supplente)
1 Commissione a.a. 2016/17 01/12/2016 30/11/2017 BARCACCIA GIANNI (Presidente)
CASSANDRO MARTINO (Membro Effettivo)
GALLA GIULIO (Supplente)

Syllabus
Prerequisiti: The student needs to know the basic aspects of genomics, with particular reference to the analysis of DNA polymorphisms using molecular markers.
Conoscenze e abilita' da acquisire: Students will acquire both theoretical knowledge and technical expertise on applied genomics for the implementation of molecular tools useful for marker-assisted selection and diagnostic assays useful for the genetic identification of species, plant varieties and animal breeds, including the traceability and genetic authentication of their food products and derivatives by means of DNA genotyping and DNA barcoding.
Modalita' di esame: Both written test (in progress) and oral examination (at the end of the course).
Criteri di valutazione: The student will be evaluated on the basis of theoretical knowledge on structural analysis of genomic DNA, and the ability to use this knowledge to implement diagnostic assays aimed at the genetic traceability of agro-food products of animal and plant origin.
The GRADING POLICY will be the following: 50% for the underway written text and 50% for the final oral exam.
Contenuti: Genomics applied to marker-assisted selection (MAS) for the breeding of crop species. Genetic-molecular identification of species by DNA profiling with RFLP and PCR-derived markers (SSR), and cpDNA and mtDNA barcoding; determination of genetic diversity, similarity and identity statistics, genetic differentiation and gene flow, genetic distance parameters, estimates of homozygosity and heterozygosity useful for the genetic characterization and identification of plant cultivars (hybrids, pure lines, and clones), and animal races and breeds; implementation of molecular diagnostic assays for the genetic traceability of agri-food products by means of DNA fingerprinting, SSR genotyping and SNP haplotyping (e.g. authentication of species, varieties, populations and individuals). Genetically modified organisms (GMO). Methods of genetic transformation of plants and animals. Analysis of GMOs and traceability of their food derivatives by using Real-Time PCR assays. Legal aspects related to the production of GM plants and animals, and to the commercialization of GMO-derived products
Attivita' di apprendimento previste e metodologie di insegnamento: The course includes both theoretical and applied lectures in the classrooms, plus practice activities in the laboratory of biotechnologies.
Eventuali indicazioni sui materiali di studio: The material used for the course (PowerPoint presentations) will be made available to students through the Moodle platform of the School at
https://elearning.unipd.it/scuolaamv/login/index.php


Supplementary readings for theoretical lessons and lab activities (scientific articles and original reviews) will be made available on request.
Testi di riferimento:
  • Lopez I. Erickson D.L., DNA Barcodes - Methods and Protocols: A compendium of the latest information on generating, applying and analyzing DNA.. --: Springer, Ed. ISBN 978-1-61779-591-6, 2012.
  • Dalvit C., De Marchi M., Cassandro M., Genetic traceability of livestock products: a review. Meat Science, 77(4): 437-449 doi:10.1016/j.meatsci.2007.05.027. --: --, 1997.
  • Barcaccia G, Lucchin M., Cassandro M, DNA barcoding as a molecular tool to track down mislabeling and food piracy. Diversity, 8(1): 2; doi:10.3390/d8010002. --: --, 2016.
  • --, Green Paper on the general principles of food law in the European Union. European Commission. --: --, 1997.
  • --, White Paper on Food Safety. European Commission. --: --, 2000.