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a Ciclo Unico
Scuola di Agraria e Medicina Veterinaria
ITALIAN FOOD AND WINE - ALIMENTI E VINI D'ITALIA
Insegnamento
PLANT BIODIVERSITY AND FOOD
AVP5070057, A.A. 2018/19

Informazioni valide per gli studenti immatricolati nell'A.A. 2018/19

Principali informazioni sull'insegnamento
Corso di studio Corso di laurea magistrale in
ITALIAN FOOD AND WINE - ALIMENTI E VINI D'ITALIA
AV2190, ordinamento 2015/16, A.A. 2018/19
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Crediti formativi 6.0
Tipo di valutazione Voto
Denominazione inglese PLANT BIODIVERSITY AND FOOD
Dipartimento di riferimento Dipartimento Agronomia Animali Alimenti Risorse Naturali e Ambiente (DAFNAE)
Sito E-Learning https://elearning.unipd.it/scuolaamv/course/view.php?idnumber=2018-AV2190-000ZZ-2018-AVP5070057-N0
Obbligo di frequenza No
Lingua di erogazione INGLESE
Sede LEGNARO (PD)
Corso singolo È possibile iscriversi all'insegnamento come corso singolo
Corso a libera scelta È possibile utilizzare l'insegnamento come corso a libera scelta

Docenti
Responsabile CARLO NICOLETTO AGR/04

Dettaglio crediti formativi
Tipologia Ambito Disciplinare Settore Scientifico-Disciplinare Crediti
CARATTERIZZANTE Discipline della produzione e gestione. AGR/04 6.0

Organizzazione dell'insegnamento
Periodo di erogazione Primo semestre
Anno di corso I Anno
Modalità di erogazione frontale

Tipo ore Crediti Ore di
didattica
assistita
Ore Studio
Individuale
ESERCITAZIONE 1.0 8 17.0
LEZIONE 5.0 40 85.0

Calendario
Inizio attività didattiche 01/10/2018
Fine attività didattiche 18/01/2019
Visualizza il calendario delle lezioni Lezioni 2019/20 Ord.2015

Commissioni d'esame
Commissione Dal Al Membri
5 Commissione a.a. 2019/20 01/12/2019 30/11/2020 NICOLETTO CARLO (Presidente)
SAMBO PAOLO (Membro Effettivo)
BONA STEFANO (Supplente)
ZANIN GIAMPAOLO (Supplente)
4 Commissione a.a. 2018/19 01/12/2018 30/11/2019 NICOLETTO CARLO (Presidente)
SAMBO PAOLO (Membro Effettivo)
BONA STEFANO (Supplente)
ZANIN GIAMPAOLO (Supplente)
3 Commissione a.a. 2017/18 01/12/2017 30/11/2018 NICOLETTO CARLO (Presidente)
SAMBO PAOLO (Membro Effettivo)
BONA STEFANO (Supplente)
ZANIN GIAMPAOLO (Supplente)

Syllabus
Prerequisiti: The class does not require any "bridging courses" and some base knowledge will be given during the first credit of the course
Conoscenze e abilita' da acquisire: The class is aimed to teach students information on the most important plant based Italian foods. Then information about 1 or 2 products will be used as case study to teach students how high quality products are the results of the interaction Genotype X Environment X Tradition. All the information will be used to explain the Italian food system.
Major emphasis will be on agronomic, cultural and environmental aspects and their effect on quality of production.
Modalita' di esame: The final evaluation will be by means of oral exam and by means of the preparation and exposition of a group work
Criteri di valutazione: The evaluation of the student will be based on the comprehension of the addressed topics and on the base of the concepts and methodologies learnt during the class. The ability of the student of using such aspects in an independent way will also be taken into account.
Contenuti: 1st credit: Introduction. Quality definition, quality parameters: their importance and measurement methods.
2nd credit: Genotype X Environment X Tradition Interaction in order to obtain a “high quality product”. Italian plant biodiversity will also be described and analyzed.
3rd credit: Typical Italian plant food – Quality traits and their relations with the production systems. (vegetables, cereals)
4th credit: Typical Italian plant food – Quality traits and their relations with the production systems (fruits and grapes)
5th credit: Case study on an Italian Typical Product (Radicchio Rosso di Treviso Tardivo IGP and/or Olio extravergine di oliva Garda and/or Italian Certified Mushrooms). Tradition, production and valorization.
6th credit: field trips connected with the cases study treated during the course.
Attivita' di apprendimento previste e metodologie di insegnamento: The course will be done in classroom (5 CFU) with theoretical lectures and some “field trips” in private farms/companies (1CFU)
Eventuali indicazioni sui materiali di studio: All the documents and materials needed distributed and used during the course (powerpoint presentations, papers etc.) will be made available on the Moodle Platform of AMV School.
Testi di riferimento:

Didattica innovativa: Strategie di insegnamento e apprendimento previste
  • Lecturing
  • Laboratory
  • Case study
  • Working in group
  • Utilizzo di video disponibili online o realizzati
  • Files e pagine caricati online (pagine web, Moodle, ...)

Didattica innovativa: Software o applicazioni utilizzati
  • Moodle (files, quiz, workshop, ...)

Obiettivi Agenda 2030 per lo sviluppo sostenibile
Fame Zero Istruzione di qualita' Consumo e produzione responsabili La vita sulla Terra